Voedings-richtlijnen

zonnebloem plaatje

Een gezonde voeding is bij veel ziekten, kwalen e.d. een belangrijk onderdeel van de behandeling. Enerzijds wordt hiermee beoogd de toevoer van schadelijke stoffen te beperken (bv. coffeïne, witte suiker). Anderzijds wordt juist de toevoer van volwaardige voedingsstoffen bevorderd (bv. vitaminen, mineralen). Ook richtlijnen betreffende de hoeveelheid voedsel, de tijd en wijze van nuttigen (bv. goed kauwen) zijn van minstens zo groot belang.

Voor alle te gebruiken voedings- en genotmiddelen is het goed er naar te streven, dat ze zo volwaardig mogelijk zijn. Dat wil zeggen dat zij:

  • vanuit een gezond milieu komen; hetzij uit het wild (bv. vis, honing) of van cultuurgrond, welke liefderijk verzorgd is en niet is blootgesteld aan schadelijke toevoegingen (bv. kunstmest, gewas-bestrijdingsmiddelen) of waarbij genetisch gemanipuleerde zaden en gewassen worden gebruikt.
  • in hun verdere bewerking zo veel mogelijk in hun natuurlijke waarde worden gelaten, hetgeen wil zeggen:
    • geen of minimale beschadigende procédés als opwarming in de magnetron of te lang verhitten (bv. frituren);
    • onttrekking van vitale bestanddelen (bv. wit meel) of juist schadelijke toevoegingen (bv. geur-, kleur- en smaakstoffen)

Voornoemde kwaliteitseisen worden in de handel gewaarmerkt met aanduidingen als natuurlijk, ecologisch, organisch, biologisch of biologisch dynamisch. Eko, Demeter en Skal zijn daarbij echte keurmerken.

Erfelijk belast?

Vanuit de homeopathie is bekend dat veel mensen erfelijk belast zijn door ziekten bij het voorgeslacht. Dit kan o.a. gaan om tuberculose, kanker en enkele geslachtsziekten. Deze erfelijke belastingen kunnen zich uiten in tal van zwakten en klachten.
Door middel van electro-acupunctuur kan duidelijk worden om welke belastingen het gaat. Tevens kan nagemeten worden welke homeopathische middelen nodig zijn om deze belastingen te verminderen of te doen verdwijnen. Een zorg minder.

Aangaande het nuttigen van voedings- en genotmiddelen is het nuttig de volgende regels in gedachten te houden:

  • Niet eten als er geen werkelijke trek is of als het net genoeg is.
  • Het eten beperkt te houden tot de maaltijden en geen 'tussendoortjes'
  • Een lichte avondmaaltijd gebruiken; d.w.z. liefst niet na 18 uur, met weinig eiwitrijke en vette voedingsmiddelen.
  • Het ontbijt daarentegen als hoofdmaaltijd in te richten en de middagmaaltijd weer licht te houden of zelfs over te slaan.
  • Langzaam eten, goed kauwen en inspeekselen en niet tegelijk bezig zijn met andere dingen (bv. lezen, radio of t.v. aan).

Aangaande de samenstelling van een goed voedingspakket zijn sinds jaren verschillende 'voedingsschijven' in zwang. In grote lijn is de ervaring in deze praktijk dat de productenlijst aan de rechterzijde als best geëigend basispakket is te beschouwen. De productenlijst aan de linker kant bestaat uit toevoegingen welke nogal eens verstorend kunnen werken en waarbij voorzichtigheid is geboden. Een en ander is nader individueel - door onderstreping - toe te spitsen:

De onderstaande producten niet of bij gelegenheid gebruiken:De onderstaande producten juist wel gebruiken:
  • tabak (alle vormen)
  • alcoholische dranken (zwak, sterk)
  • (zwarte en groene) thee
  • (cafeïnevrije) koffie
  • cacao, cola, chocolade
  • specerijen
  • (keuken- of jozo) zout
  • (gewone) azijn
  • (witte) suiker
  • rietsuiker
  • suiker. en witmeel producten:
    snoep(jes)
    koek(jes)/taart(jes)
    gesuikerd broodbeleg
    wit en (gewoon) bruin brood
    (witte) rijst, macaroni en
    spaghetti en pizza's
  • dierlijk (verzadigd) vet of olie
  • vet- en olieproducten als:
    vette hapjes, mayonaise
    roomboter, slagroom
    (gewone) margarine
  • vlees en vleeswaren:
    varkens, rund, kip, wild
  • vis en schaaldieren
  • eieren, melk
  • pinda's en pindakaas
  • (geschilde) aardappelen
  • conserven
  • diepvries
  • .....
  • water (liefst gefilterd)
  • bron- en mineraalwater
  • kruidenthee
  • vruchten- of granenkoffie
  • carobe (producten)
  • tuin- of keukenkruiden
  • zeezout of steenzout
  • appelazijn
  • melasse en mout (producten)
  • honing
  • granen:
    rogge, tarwe, haver, gerst, gierst,
    boekweit, (zilvervlies)rijst, mais
    graanvlokken, muesli en pap
    volkoren brood (gist/zuurdesem)
    volkoren macaroni, spaghetti
    volkoren knäckebröd en beschuit
  • zaden als sesam- maan-, en lijnzaad
  • plantaardige olie (koudgeperst,
    meervoudig onverzadigd): olijf,
    zonnebloem, saffloer, maiskiem
    (bio-planten) margarine
  • kaas (koe, geit, schaap)
  • kwark (mager), karnemelk
  • yoghurt (rechtsdraaiend)
  • noten (alle soorten, pasta's)
  • peulvruchten
  • aardappelen (in de schil)
  • fruit (vers, gedroogd)
  • groente (vers; rauw, gekookt)
  • .....